MEMBANGUN INDIVIDU, PASUKAN, DAN PEMIMPIN

DAPATKAN KEUPAYAAN RAKYAT ANDA DENGAN ALAT PEMBANGUNAN YANG DIKEMBANGKAN DUNIA, SAINTIFIK. PENILAIAN PEMBANGUNAN PEKERJA KAMI DIGUNAKAN OLEH 84 DARI 100 SYARIKAT TERBAIK DI MALAYSIA.

Penilaian pengembangan pekerja Psychometrics Canada digunakan untuk membantu organisasi mengenal pasti dan menyedari potensi yang ada pada diri mereka. Rangkaian alat pembangunan kami memberikan pandangan penting kepada pekerja mengenai diri mereka, rakan sekerja mereka, dan cara bekerja dengan berkesan dengan orang lain.

Dengan pengiktirafan yang jelas mengenai kekuatan dan jurang perkembangan mereka, dan pemahaman yang lebih mendalam mengenai rakan sekerja mereka, orang anda menjadi komunikator, pembuat keputusan, dan pemimpin yang lebih baik. Hasil akhirnya adalah orang yang berprestasi tinggi, pasukan yang padu, dan pemimpin yang menarik.

Hubungi

MENGAPA MENGGUNAKAN PENILAIAN DALAM PROGRAM PEMBANGUNAN TALENT ANDA?

Data pelanggan kami menunjukkan bahawa, apabila digunakan dengan betul, ujian perkembangan pekerja membantu orang anda menjadi lebih baik dan menyumbang kepada kejayaan organisasi:

KOMUNIKASI LEBIH BERKESAN ANTARA PENGURUS & STAF - MARRIOTT INTERNATIONAL

KUMPULAN PASUKAN YANG DIPERBAIKI - KAD HALLMARK

MENGURANGKAN TINGGAL UNTUK MENGUBAH, MENINGKATKAN PENGGANTIAN PEKERJA - VERSA COLD

MEMBINA KESEDARAN DIRI & MENGHORMATI DALAM PASUKAN - INSTITUT TEKNOLOGI ALBERTA UTARA

MEMASTIKAN KANDUNGAN KEPIMPINAN - BC KEMENTERIAN KEWANGAN

PENYELESAIAN PEMILIHAN PEKERJA

Penyelesaian penyaringan pekerjaan kami sangat relevan, praktikal, menjimatkan kos, dan cepat dihantar, membantu anda mengenal pasti calon peringkat teratas yang tidak dia mahukan dan berhasrat untuk membantu organisasi anda berjaya.

ALAT PENILAIAN CALON

Menyasarkan jumlah yang tinggi, jawatan peringkat permulaan, kami bekerjasama dengan jabatan HR untuk mengintegrasikan penilaian pengambilan pekerja ke dalam proses pengambilan anda untuk mengenal pasti calon berprestasi tinggi dengan cepat. Ujian keperibadian kami akan membandingkan skor ujian calon dengan penanda aras pekerjaan – memberikan penilaian kesesuaian dengan pekerjaan. Penilaian kami mengukur calon keselamatan, kebolehpercayaan, potensi penjualan, kemampuan, dan keperibadian.

Sesuai untuk pengambilan pekerja: runcit barisan hadapan, hospitaliti, pembuatan, juruteknik perkhidmatan, dan pekerja pusat panggilan

PENGURUSAN & UJIAN EKSEKUTIF

Untuk jawatan pengurusan dan kepemimpinan kanan, taruhan untuk memilih pemain berprestasi tinggi adalah lebih tinggi. Untuk memenuhi permintaan ini dan menguruskan peningkatan risiko terhadap organisasi anda, ahli psikologi perniagaan kami akan menggunakan sebilangan besar penilaian bakat untuk membantu anda membuat keputusan pemilihan yang sukar. Ketahui calon mana yang akan mengembangkan strategi, mengartikulasikan visi, berinovasi, dan menguruskan kerumitan.

Sesuai untuk pengambilan: Pengurus Besar, Pengarah Pemasaran, Ketua Pegawai Kewangan, Naib Presiden Operasi, Penguasa, Ketua Pegawai Eksekutif.

JIKA ANDA TIDAK PASTI APA ALAT PEMBANGUNAN PEKERJA TEPAT UNTUK ORGANISASI ANDA, HUBUNGI PSIKOMETRIK HARI INI. PASUKAN KAMI YANG BERPENGALAMAN AKAN SELAMAT MENJAWAB SEBARANG PERTANYAAN DAN MENJALANKAN ANDA MELALUI PROSES.
ms_MYMalay